Zachovanie zdraviu prospešných látok šokovým mrazením

Tento proces sa stal obľúbeným najmä v potravinárskom priemysle, kde je potrebné rýchlo a efektívne zmraziť potraviny tak, aby si zachovali čo najviac výživových hodnôt.

Zachovanie zdraviu prospešných látok šokovým mrazením
Zachovanie zdraviu prospešných látok šokovým mrazením (zdroj: Shutterstock.com)

Ako funguje šokové mrazenie?

Šokové mrazenie je proces, pri ktorom sú potraviny rýchlo zmrazené pri veľmi nízkych teplotách. Tie sa často pohybujú v rozmedzí -30 °C až -50 °C. To vedie k tomu, že v potravinách rýchlo vznikajú mikroskopické ľadové kryštáliky, ktoré nepoškodzujú štruktúru potravín. V dôsledku toho sa zabezpečí, že vitamíny, minerály a iné zdraviu prospešné látky zostanú zachované.

Čas ako kritický faktor

V procese šokového mrazenia je čas absolútne kritický. Rýchlosť, s akou sú potraviny zmrazené, ovplyvňuje kvalitu a štruktúru ľadových kryštálikov vo vnútri potravín. Na rozdiel od tradičného mrazenia, nehrozí poškodenie štruktúr v potravinách a  znehodnotenie ich textúry či chute.

Aplikácia šokového mrazenia v priemysle

Táto technika mrazenia sa často využíva v rôznych prevádzkach, od reštaurácií až po veľké potravinárske výrobné závody. V reštauráciách môže šokové mrazenie pomôcť kuchárom pripraviť a zmraziť kvalitné jedlá, ktoré si následne zákazníci môžu vychutnať v neskôr. V potravinárskom priemysle sa táto technika využíva na zmrazenie veľkých objemov potravín, ktoré potom putujú na pulty obchodov.

Pri šokovom mrazení sú kľúčovým prvkom chladiace zariadenia a chladiace boxy. Pomocou týchto zariadení môžeme dosiahnuť extrémne nízke teploty rýchlo a efektívne, čo je pre úspešné šokové mrazenie nevyhnutné. Chladiarenský box je navyše možné vyrobiť presne na mieru, podľa požiadaviek konkrétnej prevádzky.

Okrem týchto boxov sa v priemysle používajú aj špecializované mraziace komory a iné chladiace zariadenia, ktoré sú navrhnuté tak, aby zodpovedali konkrétnym potrebám a kapacitám mrazenia.

Výhody šokového mrazenia

Zachovanie výživových hodnôt

• Ako sme už spomínali, jednou z hlavných výhod šokového mrazenia je schopnosť zachovať výživové hodnoty potravín.

Dlhšia trvanlivosť

• Vďaka rýchlemu procesu mrazenia sa znižuje riziko množenia baktérií a tým pádom potraviny vydržia čerstvé a bezpečné na konzumáciu po dlhšiu dobu.

Flexibilita v kuchyni

• Šokovo zmrazené potraviny môžete kedykoľvek vytiahnuť z mrazničky, rozmraziť a pripraviť, pričom budú stále chutné a výživné.

Záverom možno povedať, že šokové mrazenie je jedným z najlepších spôsobov, ako zachovať výživovú hodnotu potravín. V spojení s kvalitnými chladiacimi zariadeniami a chladiacimi boxami si môžete byť istí, že vaše potraviny budú vždy čerstvé, chutné a plné vitamínov.

Komerčný článok